Hårdonation

Vi är väldigt tacksamma när vi får kontakt med människor som tänker på vad deras hår kan få för betydelse för andra, som saknar sitt eget hår. För att det donerade håret ska bli återanvänt på bästa möjliga sätt har vi valt att samarbeta med välgörenhetsorganisation Little Princess Trust – som erbjuder peruker i donerat äkta hår, utan kostnad, till barn och ungdomar under 18 år som förlorat sitt eget hår på grund av cancerbehandling. The Little Princess Trust, som sedan de startade 2006 hjälpt tusentals barn med peruker.

Läs mer om Little Princess Trust »

Hur donera ditt hår

Riktlinjer för vilket hår vi kan ta emot och inte kan ta emot, hittar du längre ner på sidan. Är du osäker, så är du välkommen att kontakta någon av våra Carl M Lundh salonger för en utvärdering av ditt hår. Om ditt hår passar att donera, klipper vi av den del som du vill donera. Boka tid för klippning på din närmaste Carl M Lundh salong. Du kan så klart även gå till din egen frisör för att klippa av håret du vill donera.

Innan du tar beslut om att donera hår – vänligen läs igenom nedan information, våra Riktlinjer för Hårdonation. Har du frågor är du självklart även välkommen att kontakta oss.

Vi får många frågor om hårdonation – längst ner på sidan har vi listat de vanligaste frågorna. Kika gärna där, om det är någon information du saknar på sidan 💜

Hår som vi kan använda:

 • Vi uppmuntrar de som vill donera hår att låta håret växa till en minimum längd på 30 cm.
 • Vårt största behov är hårdonationer som är 41 cm eller längre.
 • Minimum längden som vi tar emot är 20 cm.
 • Rent, torrt hår från både män och kvinnor (vänligen skicka inte blött hår, det torkar inte ordentligt och kan inte användas)
 • Hår i gott skick (inga kluvna toppar) och som har en naturlig hårfärg.
 • Hår som är rakt, vågigt, lockigt, permanentat eller kemiskt plattat.
 • Hår som är färgat, blekt eller har highlights (men endast i naturliga hårfärger).

Hår som vi tyvärr inte kan ta emot:

 • Hår som färgats i en onaturlig färg (blått, grönt, lila, rött).
 • Hår som färgats med henna.
 • Grått hår.
 • Dreadlocks.
 • Löshår/extensions.
 • Väldigt krulligt hår (Peruktillverkaren är inte specialist på denna typ av hår. Vi erbjuder även peruker med väldigt krulligt hår, men lockar antingen efter att peruken är tillverkad eller använder en tillverkare som är specialist).
 • Hår uppsamlat från golvet.

1. TVÄTTA

 • Tvätta och torka håret (vänligen skicka inte blött hår, det torkar inte ordentligt och kan inte användas).
 • Använd varken balsam eller stylingprodukter innan håret klipps av.

2. FLÄTA & KLIPP

 • Dra ihop håret och gör en fläta av det.
 • Fäst ihop båda ändarna med ett hårgummiband och placera ytterligare ett hårband mitt på svansen, för säkerhets skull.
 • Be din frisör att klippa ovanför hårbandet som sitter närmast huvudet.

3. PACKA

 • Lägg den torra flätan i en plastpåse eller inlindat i silkespapper i ett kuvert.

4. LÄMNA IN HÅRET

Hur och var skickar/eller lämnar jag håret?
Om du väljer att vända dig till en Carl M Lundh Salong eller Partner, hjälper personalen dig med att klippa håret du vill donera och ta hand om det donerade håret.
 
 
Om du väljer att gå till din egen frisör – ladda ner dokument Riktlinjer, för hårdonation. Här får du all information du behöver om hur ditt hår passar för att donera. Önskar du ett diplom, fyll i formuläret i samma dokument och bifoga med håret i ett vadderat kuvert.
 
Skicka till:
Aderans Sweden AB
Att: Hårdonation
Västmanlandsgatan 3
214 30 Malmö

Viktig information:

 • Vi kan tyvärr inte tillhandahålla foton av peruker med ditt hår eller av barn som fått en peruk som tillverkats med donerat hår.
 • Vänligen tänk igenom ordentligt innan du klipper av ditt långa hår, så att du är helt säker på att du vill fullfölja det.
 • Om du har frågor, maila gärna: marknad@carlmlundh.se

VANLIGA FRÅGOR OM HÅRDONATION

Köper vi hår?

Nej, vi köper inte hår. Vi tar endast emot hårdonation – som går vidare till välgörenhetsorganisationen The Little Princess Trust, som erbjuder peruker i donerat äkta hår, utan kostnad, till barn och ungdomar under 18 år som förlorat sitt eget hår på grund av cancerbehandling.

Kostar det något att donera hår?

Nej det kostar inget att donera hår, om det redan är avklippt – då kan du lämna in det kostnadsfritt på någon av våra salonger eller skicka till vårt huvudkontor: Aderans Sweden AB, Att: Hårdonation, Västmanlandsgatan 3, 214 30 Malmö. Porto betalar du själv, om du skickar håret till oss.

Behöver du hjälp att klippa ditt hår, tar vi ut en kostnad för arbetstid/klippning på 535:-. Kontakta våra salonger för mer information »

Hur bokar jag tid för klipp och hårdonation?

Om du ska klippa av ditt hår, bokar du genom att ringa din närmaste salong eller boka tid online. Om du endast ska lämna in hår som redan är avklippt, så är det bara att titta in på din närmaste salong och lämna in det. Se våra salonger och öppettider »

Kan jag klippa håret hos er och donera hår?

Ja, det går bra! Om du ska klippa av ditt hår, bokar du genom att ringa din närmaste salong eller boka tid online. Vi hjälper sedan till att skicka vidare håret till The Little Princess Trust. Se våra salonger och öppettider »

Behövs en utvärdering av håret?

Vi får många frågor om utvärdering av håret och/eller om vi behöver utvärdera håret innan man besöker oss eller sin egen frisör för klippning.

Det behövs ingen utvärdering – tänk bara på att följa de riktlinjer som vi listar här på denna sida om ”Hår som vi kan använda” och ”Hår som vi tyvärr ej kan ta emot”. Längden är oftast det viktigaste och att håret inte är får hårt behandlat.

Tar ni emot grått hår?

Vi tar emot gråmelerat hår, men inte helt grått hår. Är du osäker, besök någon av våra salonger för en utvärdering.

Var kan jag lämna in håret?

Du kan lämna in håret till oss på Carl M Lundh salonger eller till någon av våra Partners. Du hittar våra salonger och Partners via denna länk »

Det går även bra att skicka håret direkt till vårt huvudkontor: Aderans Sweden AB, Att: Hårdonation, Västmanlandsgatan 3, 214 30 Malmö.

Viktigt! Tänk på att bifoga information samt fläta och packa håret enligt instruktionerna på denna sida.

Vårt huvudkontor skickar därefter vidare håret till The Little Princess Trust.

Kan ni garantera att ni inte säljer håret vidare?

Ja, det kan vi absolut garantera! Vi är både stolta och glada att får samarbeta med The Little Princess Trust och sätter stor ära i att det hår som doneras – går vidare till perukproduktion och till barn och ungdomar under 18 år som förlorat sitt eget hår på grund av cancerbehandling eller andra sjukdomar 💜

Vilken hårlängd tar ni emot?

Vi uppmuntrar de som vill donera hår att låta håret växa till en minimum längd på 30 cm – men vårt största behov är hårdonationer som är 41 cm eller längre, eftersom flera av våra barn- och ungdomsperuker är med längre hår.

Minimum längden som vi tar emot är 20 cm.

Hur vet jag att håret kommit fram till er?

Fyll i formuläret som du kan ladda ner på denna sida eller via denna länk »

Då skickar vi ett diplom till dig. Det tar ca 4-6 veckor innan du får ditt diplom, efter du donerat håret.

När får jag mitt Diplom?

Efter du donerat håret, tar det ca 4-6 veckor innan du får ditt diplom.

Saknar du ditt diplom? Hör gärna av dig till oss!

Tusen tack – för att du vill vara med och hjälpa! 💜