Vanliga frågor om peruker

Vi möter dagligen frågor om våra peruker och nedan har vi listat de vanligaste frågorna vi får av våra kunder – t.ex. frågor om peruker och rekvisition, storlekar, hur det är att bära peruk m.m. Har du fler frågor och funderingar så är du självklart alltid välkommen att boka en fri konsultation eller ringa till någon av våra salonger. Varmt välkommen!

Hur är det att bära peruk?

Att bära peruk är inget konstigt, men i början kan det dock kännas lite ovant. Denna känslan brukar dock försvinna efter en tid, när man vant sig och det känns mer bekvämt att bära peruk – både inför sig själv och även inför sin omgivning. En del av våra kunder kan uppleva att peruken t.ex. kliar lite eller så känner de en osäkerhet i om det syns att han/hon bär en peruk. Vi kan också höra att kunder är rädda för att peruken ska glida eller inte sitter ordentligt på hjässan. Dock är är de flesta av dessa upplevelser mest en känsla, för att det känns ovant.

Vid håravfall kan huden bli mer känslig än tidigare. Upplever du att peruken kliar och att det känns obekvämt på hjässan? Säg gärna till oss, det finns flera produkter som kan motverka eventuellt obehag, t.ex. mjuka hättor som kan bäras under peruken, för att ge ytterligare komfort.

Vad kostar en peruk?

Vi har flera olika perukmodeller och i flera olika fiber, vilket gör att kostnaden för en peruk varierar – beroende på vilken frisyr och modell du väljer. Priset påverkas av t.ex. vilken hårkvalitet du väljer (syntetfiber, äkta hår eller ett värmetåligt syntetfiber) och i vilken grad peruken behöver anpassas/justeras till dig. Ditt pris påverkas även av om du får ersättning från ditt landsting eller region, för en viss del av perukens kostnad. Boka gärna en fri konsultation på någon av våra salonger – så får du mer information om olika perukmodeller, pris etc.

Hur fungerar rekvisition - landstingsbidrag?

Varje enskilt landsting eller region har olika bidragsregler gällande peruk, hårersättning, ögonfransar och ögonbryn. Gemensamt för dem alla är att patienten erhåller en rekvisition om den behandlande läkaren bedömer att behov av peruk finns.

Har du fått rekvisition från ditt landsting eller region, så innebär det att du fått rätt till ersättning för en viss del av perukens kostnad. Samtliga våra salonger har avtal och/eller tar emot rekvisition från landsting och region.

Vi tar emot rekvisition, glöm inte att ta med dig rekvisitionen till ditt första besök hos oss.

Hur lång tid tar det innan jag får min peruk?

Våra leveranstider kan variera, beroende på perukmodell och hårfärg. Men om vi har den frisyr/modell och färg på peruken som du önskar hemma på lager, kan du oftast få peruken omgående. Annars är leveranstid beräknad till några dagar upp till 1–2 veckor.

Väljer du att måttbeställa en peruk är leveranstiden längre, cirka 12–14 veckor. Vid salongsbesök får du all information om leveranstider.

Hur länge kan jag ha en peruk?

En peruk i syntetfiber, vid normalt användande och rätt skötsel, kan du ha i cirka fyra månader, ibland längre. En peruk i äkta hår håller cirka 6–10 månader, beroende på modell, användningsintensitet och hur du sköter peruken. När du får din peruk går vi igenom skötsel samt att du får med dig ett skötselråd som du kan läsa igenom hemma.

Syns perukens kanter?

Nej det gör de inte. Det finns även många peruker som har så kallad lacefront (en tunn nätkant) framtill, som gör hårlinjen mer osynlig samt gör det möjligt att kamma håret till sidan/eller bakåt.

Går det att färga peruken?

En peruk i syntetfiber går inte att färga. Peruker i äkta hår kan färgas. Dock rekommenderar vi starkt att man inte färgar sin äkta hårs-peruk själv, utan att man vänder sig till sin salong för detta. Eftersom peruken är tillverkad av behandlat hår, så kan det bete sig något annorlunda än det egna håret. Bland annat kan färgningen bli ojämn om den inte görs på rätt sätt.

Om det blåser, kan peruken glida av?

Nej det gör det inte. När du får din peruk så justeras den så att den passar dig perfekt. Somliga kan dock ändå känna sig otrygga och då görs ytterligare förstärkning – allt för att man ska känna sig fullständigt trygg.

Behöver peruken tvättas?

Precis som med vanligt hår behöver också peruken tvättas. Peruken ska tvättas enligt speciella skötselinstruktioner som medföljer peruken. All information får du vid salongsbesök.

Kan jag bada?

De flesta av våra peruker tål ej salt- eller klorvatten. Ska du till stranden eller badhuset, bör du skydda peruken från väta. För bästa komfort, rekommenderas att man inte använder peruk när man badar och duschar. Istället kan det vara bättre att använda en turban eller annan form av huvudbonad.

Tål peruken värme?

En peruk i vsyntetfiber bör inte utsättas för extrem värme, då fibrerna påverkas och förstörs vid cirka 65°C. Vet du om att du ska vistas en längre tid i starkt solsken och värme, rekommenderas användandet av turban, alternativt att peruken skyddas från solen med en sjal. Syntetfiber tål ej heller vanlig plattång eller locktång. Det finns syntetfiber som är värmetåliga, som tål en viss grad av värme. Fråga om detta vid salongsbesök.

Peruker i äkta hår tål värme.

Går peruken att styla?

Ja, absolut! Det finns speciella stylingprodukter för både syntetfiber och äkta hår. Viktigt att ha i åtanke är dock att syntetfiber ej kan stylas med värmeverktyg som till exempel platt- eller locktång.

Om jag inte hittar rätt peruk?

För det mesta hittar man alltid en peruk och frisyr som passar. Men självklart finns det undantag och även möjligheten att få peruken anpassad och designad efter eget önskemål – specialanpassade till just dig. Ska man bära peruk en längre tid eller för livet, är det många som dels väljer en peruk i äkta hår men även väljer att specialbeställa sin peruk (s.k. måttbeställd peruk). Måttbeställda peruker brukar även vara aktuellt om man som kund ställer andra krav på storlekar än de som finns i ordinarie sortiment.

Har du fler frågor om våra peruker? Du hittar mer information om våra peruker under menyn Om våra peruker. Det går självklart även bra att kontakta oss direkt med dina frågor och funderingar, varmt välkommen! Vi kan även tipsa om vår informationssida som vänder sig till patienter och sjukvården: enkeltomperuker.se