Skötselråd peruk

Precis som eget hår behöver även en peruk tvättas med jämna mellanrum och det är därför viktigt att du läser igenom våra råd om skötsel peruk. När du får din peruk, informerar vi om skötselråd och styling samt vilka skötselprodukter vi rekommenderar. Du får även med dig en liten folder med instruktioner om skötsel, som du kan läsa igenom hemma.

Hur ofta peruken behöver tvättas beror på om peruken bärs dagligen eller bara någon gång i veckan. Det känns på stommen och fibern när peruken är i behov av uppfräschning och tvätt. Om du bär din peruk dagligen, rekommenderar vi att du tvättar peruken 1 ggr/veckan.

Olika fiber har olika skötsel

Det är viktigt att du använder endast rekommenderade skötselprodukter, som är avsedda för din peruk och ditt fiber peruken är tillverkad i; syntetfiber, äkta hår, Cyberhair eller VHair. Har du blivit av med ditt skötselråd eller vill veta mer om hur du ska sköta en peruk.

Här kan du läsa mer om skötsel för din peruk:

Syntetfiber

Schampo

Borsta försiktigt igenom peruken. Blanda därefter schampo för syntetfiber (S eller Sentoo schampo) med ljummet vatten (använd 1 msk schampo till 1 liter vatten) och låt peruken ligga i lösningen i ca 10 minuter. Vrid ej peruken eller gnugga den eftersom de självrengörande egenskaperna automatiskt avlägsnar all smuts från peruken. Är peruken mer smutsig, upprepa då proceduren med schampo en gång till. Skölj därefter peruken noggrant under rinnande ljummet vatten.

Balsam

Behandla med S Balsam på samma sätt som ovan, men skölj ej ur balsamet. S Balsam ger peruken glans och smidighet samt skyddar mot statisk elektricitet. Använder du Sentoo Spray behöver du inte använda S Balsam och S Conditioner eftersom det är ett kombinerat balsamspray och conditioner. Spraya Sentoo Spray på lätt fuktigt eller torrt hår.

Torka och frisera

När du är klar med schampo och balsam, tryck ut vattnet med händerna i hårets riktning och tryck sedan försiktigt ur resterande fuktighet i en handduk. Viktigt, gnugga ej! Skaka därefter peruken lätt för att återställa frisyren och låt självtorka i rumstemperatur. Använd gärna en perukställning, ett sk. wigtree, för att både underlätta och påskynda torkningen. Viktigt: Borsta och kamma ej peruken förrän den är helt torrt.

Daglig skötsel peruk

Använd S Conditioner, som ger fibern tillbaka dess glans och smidighet samt återställer skyddshinnan. Utan denna skyddshinna blir fibern lätt matt och spröd. Kamma eller borsta håret till en önskad frisyr och spraya därefter S Conditioner på ca 20-30 cm avstånd från peruken. S Conditioner torkar snabbt och skyddar håret hela dagen.

Enhancer

Vår produkt Enhancer bygger upp fibern och innehåller kanekalonolja, samma som fibern är uppbyggd av. Vid en längre frisyr ska Enhancer användas vid varannan tvätt. Vid en kortare frisyr, räcker det med att använd Enhancer vid var tredje till fjärde tvätt. Vid det tillfälle du använder Enhancer ska du inte använd inte S Conditioner.

Notera! Viktigt att veta om peruker i syntetfiber

 • Syntetfiber tål ej värme, så utsätt ej peruken för hett vatten eller het ånga, ej heller locktång eller hårfön. Tänk på att bastu, köksgas/spis och en öppen ugnslucka kan smälta och förstöra syntetfibret på ett ögonblick och detta går ej att reparera.
 • Syntetfiber kan ej färgas eller tonas.
 • Syntetfiber förändras ej i färg utom vid exponering för ultravioletta strålar.
 • Friktionsskador kan uppstå mot rockkrage och kudde.
 • Hur länge peruken håller är helt beroende av den hygienbehandling och användningsintensitet som peruken utsätts för.
 • Använd endast de skötselprodukter som vi rekommenderar, för att vi både ska kunna ansvara för och garantera perukens hållbarhet.

Skötselprodukter rekommenderade för peruker i syntetfiber:

 • S skötselserie och S skötselkit
 • Sentoo skötselserie
 • Wigtree och frigolithuvud (tork- och friseringsställ)
 • Perukborste
Äkta hår

Schampo

Spänn upp peruken på ett frigolithuvud eller en perukstock. Notera: Peruken ska sitta fastspänd under hela tiden – både vi schamponering, balsam, torkning och styling.

Borsta igenom peruken noggrant men försiktigt. Börja med att borsta topparna, framförallt om håret känns trassligt och därefter hela längden. Efter du borstat igenom peruken, spola ljummet vatten över hela peruken så att den blir genomblöt. Tänkt på att alltid spola i hårets längdriktning. Ta lite schampo i handen och stryk längs med hela håret. Viktigt att inte gnugga, eftersom de självrengörande egenskaperna i skötselprodukterna automatiskt avlägsnar all smuts från peruken. Låt schampot sitta i någon minut och skölj därefter noggrant, under ljummet rinnande vatten. Är peruken mer smutsig, upprepa schamponeringen en gång till och avsluta med att skölja peruken.

Balsam

Använd/behandla med balsam på samma sätt som ovan och låt sitta någon minut. Balsam ger håret både glans och smidighet samt skyddar mot statisk elektricitet. Viktigt! Undvik att applicera balsam direkt i bottnen där knutarna sitter. Avsluta med att skölja ur all balsam. Vid behov, gör en inpackning om det behövs ytterligare fukt.

Torkning och frisering

Skaka peruken lätt för att få ur det mesta av vattnet. Tryck därefter ur vattnet med händerna i hårets riktning och tryck sedan ur resterande fuktighet i en handduk. Gnugga ej! Borsta därefter försiktigt igenom håret. Börja med att borsta i topparna och gå sedan uppåt, så att hela håret blir genomborstat. Lägg det på spolar, föna eller låt självtorka.

Daglig skötsel peruk

För att skydda håret rekommenderar vi daglig användning av X Everyday Conditioner, som ger naturlig glans och smidighet åt håret.

Viktigt att veta om peruker i äkta hår

 • Våra skötselprodukter är speciellt utvecklade och anpassade för peruker i äkta hår. Andra produkter kan torka ut håret och orsaka att håret bryts av eller blir friktionsskadat.
 • Hur länge peruken håller är helt beroende av den hygienbehandling och användningsintensitet som peruken utsätts för.
 • Använd endast de skötselprodukter som vi rekommenderar, för att vi både ska kunna ansvara för och garantera perukens hållbarhet.

Rekommenderade skötselprodukter för peruker i äkta hår:

 • X hårvårdsserie
 • X stylingserie
 • Frigolithuvud (tvätt- och friseringsställ)
 • Perukborste
Cyberhair

Schampo

Börja med att borsta igenom peruken, noggrant men försiktig. Häll ca 1 tsk schampo i handfatet med ljummet vatten, ca 38°C, och lägg peruken i blöt och låt verka i ca 3-5 minuter. Tänk på att ej gnugga! Vid behov och om peruken är mer smutsig, upprepa behandlingen med schampo. Skölj därefter noggrant under rinnande ljummet vatten.

Conditioner

Efter varje schamponering behandla med conditioner eller deep conditioner på samma sätt som ovan. Avsluta med att skölja noggrant under rinnande ljummet vatten.

Torka och Frisera

Torka peruken/håret genom att ”klappa” det handdukstorrt i en handduk. Precis som vid schampo och balsam – gnugga ej!

Daglig skötsel peruk

Spraya peruken dagligen med vår produkt Everyday Conditioner. Håll flaskan ca 20 cm från håret och kamma därefter igenom med en bredtandad kam eller en borste, anpassad för Cyberhair. Everyday Conditioner fungerar som en skyddshinna och ger fibern glans och smidighet. Utan denna skyddshinna blir fibern lätt matt och spröd. För bästa resultat, låt håret självtorka. Väljer du att föna håret torrt, använd läg- sta värme på fönen och forma samtidigt med fingrarna. Håll fönen minst 10 cm ifrån peruken.

Styling

Styling gel. Applicera i vått eller torrt hår. Fördela försiktigt en liten mängd Styling gel i håret och forma frisyren.
Control Spray. Håll sprayen 20-30 cm från håret om du vill använda den för att forma frisyren, annars på avstånd av 30-40 cm om du vill fixera håret. Spraya med korta snabba tryck.

Viktigt att veta om peruker i Cyberhair

 • Gnugga aldrig håret torrt! Använd vår friktionsfria handduk.
 • Våra skötselprodukter är speciellt utvecklade och anpassade för peruker i cyberhair. Andra fabrikat kan torka ut fibern och kan orsaka att håret bryts eller krusar sig.
 • Hur länge peruken håller är helt beroende av den hygienbehandling och användningsintensitet som peruken utsätts för.
 • Använd endast de skötselprodukter som vi rekommenderar, för att vi både ska kunna ansvara för och garantera perukens hållbarhet.

Skötselprodukter för peruker i Cyberhair:

 • X hårvårdsserie
 • X stylingserie
 • Wigtree och frigolithuvud [tork och friseringsställ]
 • Cyberborste
 • Friktionsfri absorberande handduk
Vhair

Schampo

Innan du schamponerar, börja med att borsta igenom din peruk, försiktigt men noggrant. Häll därefter ca 1 tsk schampo i handfatet med ljummet vatten, ca 38°C, och lägg peruken i blöt – låt peruken ligga i schampobadet i ca 5-10 minuter. Som med alla våra peruker, är det viktigt att du ej gnuggar peruken! Vid behov och stark nedsmutsning, upprepa behandlingen med schampo en gång till. Skölj därefter noggrant under rinnande ljummet vatten.

Conditioner

Efter varje schamponering behandla peruken med en Conditioner eller Deep Conditioner på samma sätt som ovan. Avsluta med att skölja noggrant under rinnande ljummet vatten, så att allt balsam försvinner.

Torka och frisera

Torka peruken/håret genom att ”klappa” det handdukstorrt (gnugga ej!) i en handduk. Spraya därefter försiktigt håret med Pure Cover innan du borstar igenom peruken.

Låt håret självtorka eller föna det torrt. Används lock- eller plattång, måste dessa vara värmereglerbara. Notera! Bör dock användas med försiktighet, då stark värme kan förändra och skada fibret. Rekommenderad temperatur är 160°, [max 180°]. För att återgå till originalstrukturen på fibret kontakta oss, så hjälper vi dig.

Daglig skötsel peruk

Spraya dagligen med Pure Cover, för att tillföra daglig fukt, innan du borstar igenom peruken.

Peruker i Vhair – viktig information:

 • Gnugga aldrig håret torrt!
 • Använd vår friktionsfria handduk.
 • Våra skötselprodukter är speciellt utvecklade och anpassade för peruker i v-hair. Andra fabrikat kan torka ut fibern och kan orsaka att håret bryts eller krusar sig.
 • En öppen ugnslucka, spis eller eld kan skada ditt hår så du bör vara försiktig nära hög värme.
 • Hur länge peruken håller är helt beroende av den hygienbehandling och användningsintensitet som peruken utsätts för.
 • Använd endast de skötselprodukter som vi rekommenderar, för att vi både ska kunna ansvara för och garantera perukens hållbarhet.

Skötselprodukter rekommenderade för peruker i Vhair:

 • X hårvårdsserie
 • X stylingserie
 • Pure Cover [fuktighetsspray]
 • Wigtree och frigolithuvud [tork och friseringsställ]
 • Perukborste
 • Friktionsfri absorberande handduk

Har du köpt peruk via vår webshop?

För våra syntetperuker i vår webshop rekommenderar vi Startkit Syntet no1. Detta kit innehåller det mesta du behöver för skötsel av din syntetperuk:

 • S Schampo 290 ml
 • S Balsam 290 ml
 • S Enhancer 237 ml – som bygger upp och skyddar fibern
 • Perukborste
 • Wigtree (ett perukställ som används vid skötsel och torkning av peruken)

Vill du se hela vårt sortiment av skötselprodukter för våra peruker och hårersättningar?

Produkter för syntetfiber, hela vårt sortiment, hittar du här »

Produkter för äkta hår, V-hair och Cyberhair hittar du här »