Om våra peruker

Hos oss hittar du ett stort utbud av både peruker och i en mängd olika modeller eller frisyrer och hårfärger – för att vi på bästa sätt ska kunna hitta det du önskar. På denna sida hittar du information om våra olika perukmodeller, t.ex. fördelar med syntetfiber eller äkta hår, olika stommar, storlekar etc. Hittar du inte den information du söker, besök gärna Vanliga frågor – där vi samlat de vanligaste frågorna från våra kunder om peruker och hur det är att bära peruk etc. Det går självklart även bra att kontakta oss direkt, varmt välkommen! Din närmaste Carl M Lundh salong »

Något speciellt du söker information om, använd gärna någon av snabblänkarna:

Olika perukmodeller

Vi erbjuder ett brett utbud av peruker, i en mängd olika modeller, frisyrer och hårfärger. För oss är det viktigt att kunna ge valmöjlighet eftersom att våra kunders önskemål om frisyr skiljer sig från person till person och är helt individuella.

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto till salongen. På så vis kan vi tillsammans lättare finna en peruk som efterliknar den ursprungliga, naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Det finns även de kunder som ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Det viktiga är att du som bär peruken hittar den modell och stil – som känns både bekvämt och bra.

Peruk i syntetfiber eller äkta hår?

Det vanligaste fibret i våra peruker är syntetfiber. Ett syntetfiber i bra kvalitet är naturtroget och mjukt samt finns i en mängd olika hårnyanser. Fördelen med syntetfiber är att det ”håller” frisyren tvätt efter tvätt och är därför lätt att sköta samt styla. Nackdelen med syntetfiber är att det ej tål värme, såsom t.ex. fön, plattång eller locktång. Peruker i syntetfiber rekommenderar vi till kunder som bara ska bära peruk under begränsad tid, i några månader till ett år – just för att det både är naturligt, snyggt och väldigt enkelt!

Ska man bära peruk för en längre tid eller för livet t.ex. vid genetiskt håravfall eller alopeci är det istället många av våra kunder som väljer en peruk i äkta hår eller ett värmetåligt synetfiber. Fördelen med äkta hår och värmetåliga fiber är att det är så nära eget hår du kan komma och att man kan styla med både värmeverktyg och produkter, precis som med ett eget hår. Nackdelen med äkta hår är att det precis som ett naturligt hår påverkas av vind, fukt, sol och regn.

Vid ditt besök hos oss för du information och rådgivning vilken typ av fiber och modell som passar dig bäst.

Storlek och perukstommar

Storlek är väldigt individuellt och skiljer sig från person till person, men även från modell till modell – beroende på frisyr och hur peruken är tillverkad. Vi har en storleksguide som vi utgår ifrån när vi hjälper dig i val av peruk. Vår storleksguide bygger på samma princip som ett ”hattmått”, dvs mått runt hjässan; small ca 50-51 cm | medium ca 52-54 cm | large ca 55-56 cm.

Det är självklart viktigt att peruken sitter bra, och varken spänner eller är för lös. När du får din peruk görs även vissa justeringar innan du lämnar salongen – så att du känner att din peruk sitter bra och skönt på hjässan.

Förutom ett brett urval av frisyrer, storlekar, hårfärger och hårfiber kommer du som kund även märka att det finns ett flertal olika stommar att välja bland. Vilken stomme som passar dig får du rådgivning om vid ditt besök. Vissa stommar gör sig t.ex. bättre med korta frisyrer och andra med längre frisyrer. Det kan även bero på hur ”tät” frisyr du väljer och/eller med bena eller beroende på om du har extra känslig hårbotten.

Vid ditt besök hos oss för du information och rådgivning vilken typ av fiber och modell som passar dig bäst.

Det kan kännas lite ovant i början att bära peruk…

Att bära peruk är inget konstigt. I början kan det dock kännas lite ovant. Detta är helt normalt och brukar försvinna efter en tid när man vant sig och det känns bekvämt att bära peruk – både inför sig själv och sin omgivning. En del kunder upplever till exempelvis att peruken kliar eller känner en osäkerhet i om det syns. Vissa kan även uppleva att det känns som att peruken glider eller inte sitter ordentligt på hjässan.

Vid håravfall kan huden bli mer känslig än tidigare. Upplever du att peruken kliar och att det känns obekvämt på hjässan? Det finns fler olika produkter/lösningar som kan motverka eventuellt obehag, t.ex. mjuka skyddshättor som med fördel kan bäras under peruken, närmast hjässan, för ytterligare komfort.

Upplevelsen av att peruken ska ”trilla av” eller sitter fel, det kan lätt lösas med extra förstärkning med mini-klämmor eller tape-strips så att det känns säkert och bekvämt för den som bär peruken.

En kort film med Emma, som fick alopeci som ung. Här berättar Emma om sitt håravfall och hur det var att bära peruk i början:

Vi stödjer Look Good Feel Better! LGFB är ett humanitärt program, som startades i USA 1989 och som nu finns i ett 20-tal länder runt om i världen. I Sverige startade programmet våren 2003. Look Good Feel Better erbjuder kvinnor, som behandlas för cancer, kostnadsfria kurser om hudvård och makeup. Se filmen om LGFB:

Syns det att jag bär peruk?

Nej det gör det inte, det är mest en känsla! Våra peruker görs i material och fiber som är naturliknande och stämmer väl överens med ett naturligt hår. Därför är det idag väldigt svårt att avgöra om en person bär peruk eller inte. Flera peruker har även en sk. lacefront, dvs en tunn nätkant framtill, som gör att ansatsen blir ännu mer osynlig och naturlig vid hårfästet.

Känner du dig osäker eller har frågor om att bära peruk? Kontakta oss gärna!

ENKELT OM PERUKER

Tips!

På hemsidan Enkelt om Peruker hittar du komplett information om peruker. Där kan du läsa om bl.a. håravfall, införskaffande av peruk, salongsbesök, landstingsbidrag och mycket mer. Sidan fungerar även som en guide till personal och tjänstemän inom landsting och sjukvård, som möter frågor från patienter och anhöriga.