Ärftligt håravfall

Den absolut vanligaste anledningen till tunnhårighet och håravfall är ärftlighet. Om någon av dina föräldrar har drabbats av håravfall är sannolikheten stor att du har ärvt dessa anlag. Män drabbas oftare av håravfall än kvinnor. Manligt håravfall drabbar ca 40% av alla män i 40-årsåldern och 50% av de som är i 50-årsåldern. Hos vissa män kan håravfallet börja redan i 20-årsåldern.

Man tror att anledningen till att män drabbas oftare än kvinnor är att många män har en ökad känslighet i hårbotten för dihydrotestosteron (DHT) vilket kan orsaka håravfall. DHT gör att hårsäckarna, i vilka håret bildas, krymper hos den som har manligt håravfall. Detta medför att hårstråna blir tunnare. Något som är typiskt för manligt håravfall är att håret vid hjässan och tinningarna oftast brukar påverkas.

Till skillnad från männens håravfall, så utgörs kvinnors håravfall ofta en generell och diffus uttunning, med koncentration över större partier över hjässan. Vanligtvis sker detta vid övergångsåldern, men även i vissa fall tidigare.

Har du ärftligt håravfall, tunt hår eller manligt håravfall, rekommenderar vi peruk eller vanligare en hårersättning. En hårersättning appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret. 

Viktigt: Är du orolig över ditt håravfall och tappar mycket eller mer hår än vanligt, kontakta alltid sjukvården eller din läkare för rådgivning.

 

Vi stödjer!