En film om Alopeci

Emma drabbades av Alopeci redan som barn. I denna film berättar hon sin historia. 

Håravfall vid Alopeci
Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Trots att åkomman är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av det håravfall man drabbas av. Såväl män som kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Alopeci finns i tre former. Alopecia areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Alopecia totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet. Alopecia universalis kallas det när allt hår på hela kroppen – inklusive ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, håret under armarna och könshår – påverkas. Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta.

Alopecia areata, som är den vanligaste varianten, uppstår inledningsvis som en eller flera kala fläckar av en femkronas storlek som sedan kan växa sig stora på några veckor upp till ett par månader. I vissa fall förändras inte fläcken och i andra fall försvinner den igen för att sedan uppstå på nytt. De flesta, (uppskattningsvis 90 %), kommer inte att förlora allt sitt hår utan har perioder av fläckvis hårlöshet. I Sverige räknar man med att cirka 150.000 personer lider av Alopecia areata. Forskare och läkare vet inte ännu vad som orsakar Alopecia men en teori är att det är en lokal immunologisk reaktion mot hårsäckarna.

För mer information om Alopeci, besök gärna Alopeciförbundets hemsida »

Har du Alopeci med totalt eller fläckvist håravfall, rekommenderar vi peruk eller hårersättning. Peruk täcker hela hjässan, medan hårersättningen appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret.

Viktigt: Den behandlande läkaren kan upplysa mer om alopeci, håravfall, och den aktuella form som diagnosen gäller.

 

Vi stödjer!