Om håravfall

Alla människor tappar hår... problemet är när det inte växer ut igen.

En människa har mellan 90 000 och 180 000 hårsäckar i hårbotten. Ett hårstrå växer ca 1 cm per månad, och normalt tappar man cirka 100-150 hårstrån per dygn. Det har dock ingen betydelse för mängden hår på huvudet eftersom hårstrået i samma stund ersätts av ett nytt som redan börjat växa.

Men på grund av till exempel ålder, stress, kön, ärftlighet, sjukdom, alopeci eller medicinsk behandling (t.ex. cancerbehandling med cytostatika) kan man drabbas av håravfall och börja tappa fler hårstrån än normalt. Håravfall kan drabba både kvinnor, män och yngre. Vi har kort sammanfattat några vanliga orsaker till varför man drabbas av håravfall under rubrikerna:

Medicinskt håravfall

Det finns ett antal orsaker till håravfall. En av de vanligast förekommande anledningarna till totalt håravfall är cytostatika (cellgifter), det vill säga läkemedelsbehandling som används mot olika cancersjukdomar. Läs mer »

Håravfall vid Alopeci

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Alopeci finns i tre former och kan ge både fläckvist och totalt håravfall. Alopecia areata, som är den vanligaste varianten, är fläckvist håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Läs mer »

Ärftligt håravfall

Den absolut vanligaste anledningen till tunnhårighet och diffust håravfall, är ärftlighet. Om någon av dina föräldrar har drabbats av håravfall är sannolikheten stor att du har ärvt dessa anlag. Läs mer »

Viktigt: Är du orolig över ditt håravfall och tappar mycket eller mer hår än vanligt, kontakta alltid sjukvården eller din läkare för rådgivning.

Vi stödjer!