Om våra peruker

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt och i slutändan en smaksak. Vissa väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda turban och sjal eller peruk. Oavsett vad du själv väljer, är det viktigaste att det känns bra och bekvämt för dig.

Användandet av peruk är mer vanligt förekommande än många tror och kan vara en bra lösning om man drabbats av håravfall av ärftlig orsak, alopeci, vid medicinsk behandling eller till de som inte önskar påvisa cytostatikabehandlingens eventuella biverkning i form av håravfall.

En peruk används främst när man drabbats av totalt håravfall. Men kan också användas vid en sk “dålig hårdag” eller när man tillfälligt har behov av en ny frisyr. Fördelen med en peruk är att du, om du vill och när du vill, kan bära peruk eller byta frisyr som du önskar. Vi har peruker både för kvinnor, män och barn/yngre.

Nedan hittar du bra information om:

Olika perukmodeller

Vi erbjuder ett brett utbud av peruker, i en mängd olika modeller, frisyrer och hårfärger. För oss är det viktigt att kunna ge valmöjlighet eftersom att våra kunders önskemål om frisyr skiljer sig från person till person och är helt individuella.

Den som väljer att använda peruk gör rätt i att införskaffa den innan håret fallit av, alternativt tar med sig ett nytaget foto till salongen. På så vis kan vi tillsammans lättare finna en peruk som efterliknar den ursprungliga, naturliga hårfärgen och/eller -stilen. Det finns även de kunder som ser det som en chans att experimentera med nya färger och stilar. Det viktiga är att du som bär peruken hittar den modell och stil – som känns både bekvämt och bra.

På sidan perukkollektioner kan du läsa mer om våra peruker samt få ett urval av vad vi har att erbjuda, i båda korta, mellan och långa frisyrer/hårlängder. Vid besök hos oss, finns även frisyrkataloger du kan bläddra i – som guide till valet av peruk.

Standard eller måttbeställd peruk

Vi delar in vårt sortiment i Standardkollektioner och i Måttbeställda kollektioner. Med "standard" menar vi att det är en färdig frisyr från vårt sortiment. I standardkollektionerna hittar du ca 80 olika frisyrer med allt från riktigt kort hår till långa längder, rakt eller lockigt hår, i en mängd färger och färgkombinationer.

Ställer man särskilda krav på peruken, är det flera av våra kunder som väljer en specialbeställd peruk (s.k. måttbeställd peruk). Då finns möjligheten att få peruken designad efter eget önskemål, specialanpassade till just dig. Måttbeställd kan även vara aktuellt om man behöver en andra storlekar än de som finns under Standard.

Peruk i syntetfiber eller äkta hår?

Det vanligaste fibret i våra peruker är syntetfiber. Ett syntetfiber i bra kvalitet är naturtroget och mjukt samt finns i en mängd olika hårnyanser. Fördelen med syntetfiber är att det "håller" frisyren tvätt efter tvätt och är därför lätt att sköta samt styla. Nackdelen med syntetfiber är att det ej tål värme, såsom t.ex. fön, plattång eller locktång. Peruker i syntetfiber rekommenderar vi till kunder som bara ska bära peruk under begränsad tid, i några månader till ett år – just för att det både är naturligt, snyggt och väldigt enkelt!

Ska man bära peruk för en längre tid eller för livet t.ex. vid genetiskt håravfall eller alopeci är det istället många av våra kunder som väljer en peruk i äkta hår eller ett värmetåligt synetfiber. Fördelen med äkta hår och värmetåliga fiber är att det är så nära eget hår du kan komma och att man kan styla med både värmeverktyg och produkter, precis som med ett eget hår. Nackdelen med äkta hår är att det precis som ett naturligt hår påverkas av vind, fukt, sol och regn.

Till våra måttbeställda kollektioner erbjuder vi även andra fiber som t.ex. Cyberhair och V-hair. Dessa fiber är högvärmetåliga och helt unika i sitt slag, med egenskaper både från syntetfiber och äkta hår.

Vid ditt besök hos oss för du information och rådgivning vilken typ av fiber och modell som passar dig bäst.

Storlek och perukstommar

Storlek är väldigt individuellt och skiljer sig från person till person, men även från modell till modell – beroende på frisyr och hur peruken är tillverkad. Vi har en storleksguide som vi utgår ifrån när vi hjälper dig i val av peruk. Vår storleksguide bygger på samma princip som ett ”hattmått”, dvs mått runt hjässan; small ca 50-51 cm | medium ca 52-54 cm | large ca 55-56 cm.

Det är självklart viktigt att peruken sitter bra, och varken spänner eller är för lös. När du får din peruk görs även vissa justeringar innan du lämnar salongen – så att du känner att din peruk sitter bra och skönt på hjässan.

Förutom ett brett urval av frisyrer, storlekar, hårfärger och hårfiber kommer du som kund även märka att det finns ett flertal olika stommar att välja bland. Vilken stomme som passar dig får du rådgivning om vid ditt besök. Vissa stommar gör sig t.ex. bättre med korta frisyrer och andra med längre frisyrer. Det kan även bero på hur "tät" frisyr du väljer och/eller med bena eller beroende på om du har extra känslig hårbotten.

Det kan kännas lite ovant i början…

Att bära peruk är inget konstigt. I början kan det dock kännas lite ovant. Detta är helt normalt och brukar försvinna efter en tid när man vant sig och det känns bekvämt att bära peruk – både inför sig själv och sin omgivning. En del kunder upplever till exempelvis att peruken kliar eller känner en osäkerhet i om det syns. Vissa kan även uppleva att det känns som att peruken glider eller inte sitter ordentligt på hjässan.

Vid håravfall kan huden bli mer känslig än tidigare. Upplever du att peruken kliar och att det känns obekvämt på hjässan? Det finns fler olika produkter/lösningar som kan motverka eventuellt obehag, t.ex. mjuka skyddshättor som med fördel kan bäras under peruken, närmast hjässan, för ytterligare komfort.

Upplevelsen av att peruken ska ”trilla av” eller sitter fel, det kan lätt lösas med extra förstärkning med mini-klämmor eller tape-strips så att det känns säkert och bekvämt för den som bär peruken.

Syns det att jag bär peruk? Nej det gör det inte, det är mest en känsla! Våra peruker görs i material och fiber som är naturliknande och stämmer väl överens med ett naturligt hår. Därför är det idag väldigt svårt att avgöra om en person bär peruk eller inte. Flera peruker har även en sk. lacefront, dvs en tunn nätkant framtill, som gör att ansatsen blir ännu mer osynlig och naturlig vid hårfästet.

Känner du dig osäker eller har frågor om att bära peruk? Kontakta oss gärna! Till våra salonger » eller partners »

Hur länge ”håller” peruken?

Precis som du tvättar ditt eget hår behöver självklart även din peruk tvättas och skötas om. Vi har speciellt anpassade produkter för våra peruker, både för syntetfiber och äkta hår samt till våra måttbeställda peruker i Cyberhair och V-hair. Hur ofta du behöver tvätta peruken beror på om du bär peruken dagligen eller bara någon gång i veckan, och även vilka aktiviteter du har och hur mycket du svettas. Du känner på stomme och fiber när din peruk är i behov av uppfräschning och tvätt.

En standardperuk i syntetfiber håller vid normalt användande och rätt skötsel cirka fyra månader, ibland längre. Livslängden påverkas bland annat av hur mycket du exponerar din peruk för värme och hur mycket du svettas. En standardperuk i äkta hår håller cirka sex-tio månader, beroende på modell, användningsintensitet och hur du sköter peruken.

När du får din peruk informerar vi om skötsel och styling samt att du får med dig ett skötselråd som du kan läsa igenom hemma.

Vad kostar en peruk?

Vad en peruk kostar beror på vilken frisyr och modell du väljer. Priset påverkas av t.ex. om du köper en standardmodell eller en måttbeställd peruk, vilken hårkvalitet du väljer (syntetfiber, äkta hår, Flexi-fiber eller Cyberhair) och i vilken grad den behöver anpassas till dig. Ditt pris påverkas även av om du får ersättning, från ditt landsting eller region, för en viss del av perukens kostnad. Ring oss gärna för mer information om olika perukmodeller och priser eller boka tid på din närmaste salong.

Har jag rätt till ersättning för peruk?

Varje enskilt landsting eller region har olika bidragsregler gällande peruk, hårersättning, ögonfransar och ögonbryn. Gemensamt för dem alla är dock följande: patienten erhåller en rekvisition om den behandlande läkaren bedömer att behov av peruk finns.

Har du fått rekvisition från ditt landsting eller region, så innebär det att du fått rätt till ersättning för en viss del av perukens kostnad. Samtliga våra salonger har avtal och/eller tar emot rekvisition från landsting och region. Ta med din rekvisition vid ditt första besök hos oss.

Läs mer om de bidragsregler som gäller just ditt landsting eller region på Aderans informationssida enkeltomperuker.se – som handlar om allt om peruker:

Bidragsregler | håravfall vid cancerbehandling »

Bidragsregler | håravfall vid alopeci »

Vill du veta mer om hur det är att bära peruk?

Besök gärna 1177.se och filmen “Inte utan min peruk” som handlar om perukbärande.

Vi stödjer!